Ce este KNF?

Se poate spune că FSC este de partea „oamenilor obișnuiți”. Funcționarea acestei instituții face ca utilizarea serviciilor financiare, cum ar fi împrumuturile și creditele, să fie mai simplă și mai sigură. În schimb, băncile, de exemplu, abordează FSC cu o oarecare îngrijorare. Într-adevăr, una dintre competențele Autorității de Supraveghere Financiară este de a impune sancțiuni actorilor de pe piața financiară. În acest articol veți afla mai multe despre modul în care funcționează FSC.

Ce este FSC?

KNF, sau Autoritatea de supraveghere financiară, controlează piața financiară poloneză. Acest organism a fost înființat în 2006 pe baza Legii privind supravegherea pieței financiare din 21 iulie 2006. Este o instituție importantă pentru întregul sistem financiar din Polonia. FSC se subordonează direct prim-ministrului.

Scopul principal al existenței FSC este de a verifica dacă instituțiile financiare (de exemplu, băncile și companiile de asigurări) nu încalcă legea în niciun fel. Educarea polonezilor cu privire la educația financiară este, de asemenea, o misiune importantă a acestui organism.

Ce funcții îndeplinește FSC?

Atribuțiile FSC sunt definite cu precizie în lege. În primul rând, Comisia de supraveghere financiară supraveghează sectorul bancar, al asigurărilor și al pensiilor. Supravegherea FSA acoperă, de asemenea, piețele de investiții, agențiile de rating de credit, SKOK-urile și sectorul de brokeraj ipotecar.

Funcțiile educaționale și de informare ale FSC sunt îndeplinite în special prin menținerea registrelor, avertismentelor și notificărilor. Acest tip de informații îi ajută pe polonezi să ia decizii financiare mai bine informate. FSC publică, de asemenea, rapoarte și analize periodice. Concluziile acestora sunt ulterior difuzate pe internet, la televiziune și în alte mijloace de comunicare.

De fapt, competențele și responsabilitățile FSC sunt mult mai mari. Acest organism participă la soluționarea litigiilor dintre participanții la piața financiară, sprijină inovarea și cooperează cu o serie de alte instituții de stat. Într-adevăr, se întâmplă adesea ca același sector să fie supravegheat de mai multe autorități de stat. De exemplu, buna funcționare a pieței asigurărilor nu este supravegheată doar de Comisia de supraveghere financiară, ci și de UFG, Fondul de garantare a asigurărilor.

Cum pot raporta o plângere către FSA?

FSC analizează în mod constant activitățile instituțiilor financiare și reacționează atunci când este necesar. Cu toate acestea, acest organism este, de asemenea, deschis la plângerile cetățenilor. Astfel, atunci când cineva detectează o neregulă pe piața financiară, poate raporta acest lucru la FSA.

Merită să ne adresăm FSA, de exemplu, atunci când serviciile instituțiilor financiare funcționează de fapt diferit de ceea ce este prezentat în materialele publicitare. Reclamațiile pot fi trimise prin poștă, prin intermediul profilului ePUAP sau prin e-mail la [email protected].

Cine conduce Comisia de Supraveghere Financiară?

Sarcinile FSC sunt îndeplinite prin intermediul UKNF, Oficiul Comisiei de Supraveghere Financiară. Activitatea acestui birou este gestionată de președinte și de cei trei adjuncți ai acestuia. Componența UKNF este completată de nouă membri. Mandatul președintelui este de cinci ani și este numit de către prim-ministru.

De fapt, însă, FSC este o structură mult mai elaborată. Comisia de supraveghere financiară este formată din peste 30 de departamente diferite. Departamentele în cauză sunt specializate, de exemplu, în domeniul bancar comercial, al inovației financiare FinTech sau al licențelor de asigurare. În total, FSC are aproximativ 1.000 de angajați.

Cum sunt finanțate activitățile FSC?

S-ar părea că FSC, în calitate de organism de stat, este finanțat de la bugetul de stat. Cu toate acestea, este diferit. FSC primește venituri din alte surse care sunt suficiente pentru a-și acoperi costurile de funcționare.

Fondurile către FSC provin, printre altele, de la entități care fac obiectul supravegherii. În plus, FSC câștigă bani din organizarea de examene specializate, cum ar fi examenele de brokeraj. Sursele de venit includ, de asemenea, printre altele, donații.

FSA și împrumuturile online

Prin definiție, FSC supraveghează întreaga piață financiară din Polonia. Cu toate acestea, în practică, atribuțiile autorității încep și se termină cu industriile enumerate în lege. Astfel, în timp ce FSA supraveghează piața bancară, nu mai are control asupra pieței creditelor nebancare.

Deși FSC nu are competența de a supraveghea piața de creditare nebancară, aceasta desfășoară activități educaționale în acest domeniu. În plus, FSA înființează un registru al intermediarilor de credite și al instituțiilor de credit. Merită să verificați detaliile unui creditor nebancar în acest registru înainte de a accepta oferta acestuia. Acest lucru se datorează faptului că ar trebui să împrumutați doar din surse de încredere. De asemenea, este o idee bună să profitați de sprijinul Cashtero. Lucrăm numai cu instituții de creditare recunoscute și dovedite.

Comisia de Supraveghere Financiară și criptomonedele

Piața financiară este în continuă schimbare. Un exemplu a fost creșterea rapidă a industriei împrumuturilor online de tip ID. Prin urmare, FSC trebuie să țină pasul și să se adapteze în mod constant la aceste schimbări. Totuși, acest lucru necesită adesea timp și actualizări juridice.

În prezent, segmentul criptomonedelor este în creștere deosebit de rapidă pe piața financiară. FSA (sau orice altă instituție de stat) nu are practic niciun control asupra acestui segment. O situație similară există în toate țările din lume. Acesta este, de asemenea, un alt motiv pentru a fi foarte atenți atunci când folosiți monedele digitale.

Succesele și controversele legate de FSC

Cu siguranță, activitățile Autorității de Supraveghere Financiară fac ca piața financiară din Polonia să fie mai stabilă și mai transparentă. În cele din urmă, activitatea FSC sporește securitatea clienților băncilor, companiilor de asigurări și a altor instituții financiare.

Autoritățile Comisiei de Supraveghere Financiară acționează eficient și nu ezită să aplice amenzi de milioane de dolari ori de câte ori este necesar. Cu toate acestea, FSC nu este o instituție omniscientă și infailibilă. Din când în când, Comisia de Supraveghere Financiară este criticată, de exemplu, pentru că reacționează prea lent.

Prin urmare, este un lucru bun faptul că instituții precum FSA există și se ocupă de siguranța pe piața financiară. Cu toate acestea, ele nu sunt niciodată 100% eficiente. Prin urmare, toată lumea ar trebui să-și amintească faptul că este responsabilă pentru deciziile sale financiare. Prin urmare, merită întotdeauna să verificați de la cine împrumutați și să citiți termenii și condițiile înscrise în contract.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Unde se află sediul central al FSC?

Sediul central al FSC se află pe strada Piękna nr. 20 din Varșovia.

Cine raportează către FSC?

În termeni generali, piața financiară poloneză, în special piețele bancare, de asigurări și de pensii, se află sub controlul FSA.

Sunt băncile paralele supuse FSA?

Activitățile așa-numitei Parabank-urile nu sunt supravegheate de către ASF.

Pe ce se bazează recomandările FSC?

Acestea sunt documente de recomandare pe care FSC le trimite entităților supravegheate.

Care este semnificația avertismentelor publice ale FSC?

Aceasta este „lista neagră” disponibilă pe site-ul web al KNF. Aici apar date ale instituțiilor financiare ale căror activități sunt îndoielnice.

Care sunt instituțiile similare cu FSC?

Pe lângă FSA, UFG și Ombudsmanul Financiar, printre altele, se ocupă și de securitatea pe piața financiară.